Lakodalmas játékok, hagyományok, népszokások

Menyasszonyi csokor eldobása
A menyasszonyi csokor jelentése a boldogság. Fontos hogy a menyasszony és vőlegény is viseljen belőle, ezért alakult ki a kitűző viselete. A menyasszony az esküvői szertartás végén hátat fordít a násznép még hajadon lányainak és hátradobja a csokrát. Aki elkapja, az lesz a következő aki férjhez megy a társaságból. 

Harisnyakötő eldobása
A csokordobás férfi megfelelője. Az ifjú férj hátrahajítja az ara harisnyakötőjét a még nőtlen fiúknak. Így dől el a soron következő vőlegény sorsa. 

Kisfiú az ölben
Sok helyen elterjedt hogy az esküvői vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek, hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki a család nevét továbbviszi.  

Rizseső
Mikor az ifjú pár kijön a házasságkötő teremből a násznép rizst szór rájuk. A rizs a termékenységet jelképezi. Természetesen Ázsiából származik ez a szokás. 

Rózsaszirom szórás
Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok vagy a virágszóró kislány rózsaszirommal hintik tele. Szintén a termékenység jelképe. 

Valami régi, új, kék és kölcsönkapott
Ez a szokás nagy múltra tekint vissza. Angliából származik ,ezt a babonát szinte minden menyasszony ismeri.
A menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell:
valami régit:
ez általában családi ékszer, vagy édesanya, nagymama régi fátyla A menyasszony hajadonéletét szimbolizálja.valami újat:
ez általában a menyasszonyi ruha, fehérnemű lehet Jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik.valami kölcsönkapottat: bármi lehet amit család, barátok kölcsönöznek neki A barátságot és a szerelmet jelképezi. Ezekre úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra.valami kéket:
általában kék színű harisnyakötő A kék a hűség színe,a tisztaság jelképe. 

Ezüst érme a cipőben
Ha pénzdarabot rejtenek a menyasszony cipőjébe, gazdagságot hoz a friss házasságba.

Menyasszonytánc
Éjfélkor a vőfély egy nagy fazekat tart a kezében,fakanállal üti, és közben kiabálja:Eladó a menyasszony! Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak a menyasszonnyal,a táncért pénzt dobnak a fazékba. Miután elfogytak a vendégek, a férj következik, ő általában a pénztárcáját dobja bele, elveszi a fazekat, ölbe kapja feleségét és kiszalad vele. 

Küszöbön átemelés
Mikor az ifjú pár új lakásba költözik,a férj ölbe viszi át feleségét a küszöbön. Ez jelentheti, hogy becsapják a gonosz szellemeket, hogy csak egy személy lépett a lakásba, vagy szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, melyek a küszöb alatt bújnak meg. 

Farönk
Az esküvőre menet farönkkel zárják el a templomba vezető utat. A párnak fűrésszel ketté kell fűrészelnie a fatörzset. Ez azt szimbolizálja,hogy később leküzdenek majd minden felmerülő akadályt a házasságban. 

Porcelántörés
Amerikában a friss házasok autójára üres konzervdobozokat erősítenek, amik nagy zajt csapnak, míg Európában a lakodalomban tányértöréssel űzik el a gonosz szellemeket akik félnek minden zajtól. Valamint a szegénységet is ezzel akarják elűzni. 

Rozmaring
A rozmaring virágnyelven a hűséget jelképezi. A hagyomány szerint a vőlegénynek és a menyasszonynak is viselnie kell. 

Menyasszonyi cipő elrablása
Valaki a vendégek közül egy óvatlan pillanatban ellopja a menyasszony cipőjét. A férj csak úgy válthatja ki a cipőt, ha abból pezsgőt iszik, de egyéb feladatot is kitalálhatnak neki. 

Koszorútánc
Az örömanya leveszi a lánya fejéről a fátylat, és egy lányok alkotta körbe viszi, ahol a lánya annak a fejére teszi a fátylat, aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni. 

Gyöngyékszer
A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, és sokat sír majd a házasság alatt.  

Só, kenyér
Az új közös lakásba mindig legyen só, és kenyér ,hogy soha ne kelljen nélkülözniük.  

Lakás feldúlása
A vendégek belopóznak az ifjú pár lakásába, és rendetlenséget csinálnak, hogy az ifjú pár, ne feledkezzen meg a házasság nehézségeiről.  

Az esküvői újság
A barátok közösen összeállítanak egy újságot hírekkel, időjárás-jelentéssel, stb. Ezek a hírek azonban kizárólag a fiatal párra vonatkoznak. Minél eredetibb annál jobb. A "Ki kicsoda"-tól kezdve a főzési és barkácsolási tanfolyamokról szóló hirdetésekig minden lehet az újságban. Érdekes lesz, milyen arcot vágnak, amikor szembetalálják magukat önmagukkal.  

A merőkanáltánc
A legénybúcsú egyik fénypontja a kanáltánc, amikor a vendégek fazekakkal és fedőkkel felszerelve lármázva szaladgálnak az ifjú pár lakásában. Ennek a szokásnak is a gonosz szellemek elűzése volt eredetileg az értelme.  

Az esküvői sorfal
A nászmenet tagjai, rokonok, barátok sorfalat képeznek a templomból kivonuló pár előtt, hogy megakadályozzák továbbjutásukat. Ez a házasság folyamán felmerülő akadályok együttes legyőzésére utal, amelyre már most illik felkészülniük. 

Tojásgörgetés:Az ifjú férjet egy asztalra állítjuk (hogy mindenki jól lássa) majd a menyasszony
kezébe egy nyers tojást ad a vőfély, amit a menyasszonynak a férje nadrágja
egyik szárán fel, majd a másik szárán le kell görgetnie anélkül, hogy
a tojás megsérülne. Alternatív változatként fagyasztott tojást is használhatunk :o) 

Lufiposta:Látványos megnyitója a bulinak vacsora után. A játék során a vendégek képeslapokra nászajándékokat írnak fel az ifjú párnak. Természetesen jelképes ajándékokra kell gondolni, mint lemossuk autótokat, kivasalunk helyettetek, meghívunk egy vacsorára, mi vesszük az első pelenkát. A képeslapokat előre megcímezzük a címetekre, és felbélyegezzük. Fontos, hogy mindenki olvashatóan aláírja. Ezután a lapokat gázzal töltött lufikra kötjük és szélnek eresztjük őket. Amelyik képeslap megérkezik hozzátok azt be lehet váltani feladójánál.  

Sodrófatánc:A vőfély egy sodrófát fog a lába közé és elkezd vele főleg csárdást táncolni.
A feladat az, hogy a sodrófát egy másik nemű embernek átadja
a lába közé anélkül, hogy kézzel megfogná és, hogy a sodrófa leesne.  

Mutasd a vádlid:A menyasszonyt székre ültetjük négy barátnőjével együtt.
A hölgyek szabaddá teszik vádlijukat miközben kint a vőlegény szemét
egyik barátja beköti anélkül, hogy látná ki hova ült le.
A vőlegény feladata az, hogy párja lábát (tapintással) a vőfély irányításával megtalálja.
Akit kiválasztott még bekötött szemmel meg kell csókolnia.  

Hamupipőke játék:A hölgyek kölcsönadják egy cipőjüket, és ezeket a táncparkett közepén egy kupacban összegyűjtjük. Ezután az urak mindegyike kiválaszt egy cipőt és megkeresi a hozzá tartozó hölgyet kivel táncol egyet. 

Mindennapi kérdés kvíz:Készítsünk néhány kérdésből álló kérdőívet a menyasszonyról, vőlegényről és kérdezzük meg azokat az ott lévő vendégektől. Lássuk kik azok, akik, "igazán" ismerik az ifjú párt! (A kérdések tartalmazhatnak, olyanokat, mint: hol ismerkedtek meg, mi volt az ara első munkája, ... találjunk ki találó kérdéseket). Aki a legjobban ismeri őket, megérdemel egy kis ajándékot. Ennek a játéknak egy másik ismert formája, mikor a vendégek feltesznek kérdéseket az ifjú pár részére, amit a párnak egyszerre kell megválaszolnia, ha a két válasz megegyezik, a kérdező vendég, vagy vendég-asztal jutalmat kap. 

Alma / narancstánc:Minden pár kap egy gyümölcsöt, ezt kell a homlokukhoz szorítaniuk, míg táncot lejtenek. Nyertes az, aki a legtovább bírja.  

Diavetítés:a násznépnek az ifjú párról (gyerekkori képek, vicces képek - így legalább a másik család jobban megismeri az újdonsült rokont, meg vicces is)  

Legrégebbi házaspár:a ceremóniamester vagy vőfély minden házaspárt a táncparkettre szólít és a zenekar elkezd játszani egy számot, kb. a felénél a vőfély leállítja és megkéri a táncolókat, hogy csak az a pár maradjon a táncparketten, akik már több mint öt éve házasok. A zene folytatódik tovább egy kicsit, aztán már csak azok maradnak, akik több mint tíz éve házasok, stb. stb. Végül csak egyetlenegy pár marad a táncparketten, ők azok akik az egész vendégseregben a legrégebben házasok és ők kapják meg a menyasszonyi csokrot, az ifjú párnak pedig példaértékű és szerencsét hoz a pár hosszan tartó házassága.  

A menyasszony elrablása
Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít. Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre, például betérnek egy kisvendéglőbe. Addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra -ha már jövendőbelijére nem tudott-, mert ha az is elveszik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia, ha megőrzi, akkor a rabló fizeti a cehhet. 

Ki az Úr a Házban?
Régen ez nem volt kérdés, egyértelmű volt, hogy a férfi viseli a kalapot. Ma már a női emancipációnak köszönhetően azzal is lehet viccelődni, hogy vajon a férj papucsférj lesz-e, aki csak a felesége kívánságait lesi, vagy az asszony fogja férjura minden parancsát teljesíteni. Könnyű megállapítani! Mindössze arra kell figyelni, hogy kinek a keze van felül az esküvői torta felvágásakor vagy a templomi esketéskor, és megtudjuk, hogy ki lesz az úr a háznál. 

Konzerves doboz
A nászutasok útnak indításakor a vendégek konzerves dobozokat kötnek az autó hátuljára, hogy amikor elindulnak, az nagy zajt csapjon. Többnyire még táblát is helyeznek az autóra: "Nászutasok!". Ezzel szintén a gonosz szellemeket, valamint a szegénységet akarják elűzni. 

Menyasszonyi torta
A római időkben a torta a termékenység szimbóluma volt. Máshol az élet édességét, és a "kerek világot" is szimbolizálta. Angliában a vendégek apró tortákkal köszöntötték a párt, aki a felhalmozott sütemények előtt csókolta meg egymást. A sok apró torta helyett ma egy nagyot készítenek. A pár ezt közösen vágja fel. A kapcsolatban a nőnek is van esélye magához ragadni az irányító szerepet, ha észrevétlenül úgy ügyeskedik, hogy a kezét felülre helyezze. Az első szelet tortából a pár megeteti egymást és ezt a szeletet egy tányérról fogyasztják el, így fejezve ki, hogy minden jót megosztanak egymással.

 


Töltés...

Ugye Te is "Álomlagzit" szeretnél?

Kilenc Elengedhetetlen Határidő ahhoz, hogy minden el legyen intézve az Esküvőd napjának előestéjén

Ha még nem tetted volna meg,
Regisztrálj MOST!

Regisztrációd után azonnal megkapod a
9 Elengedhetetlen Határidőt e-mailben!

A Regisztrációhoz kattints ide!

Okleveles esküvőszervezőnk válaszol!

Tedd fel kérdésed az

info@szegedi-eskuvo.hu

e-mail címen, és okleveles esküvőszervezőnk 48 órán belül válaszol!

 

 Hírek, események


 Partner oldalaink

Kecskeméti Esküvő

 Belépés

Felhasználó:
Jelszó:

» Regisztráció

 Hamarosan egybekel

Összes pár

 Szavazás
Te milyen lakodalmat szertnél magadnak?
Nagy étteremben sok vendéggel
Szabadtéren sok vendéggel
Szűk körben...
Kettesben...
 Toplista

1.god
2.sinregi
3.csimu 
4.joinm 
5.ancsabi 
6.bcosette 
7.borsolva 
8.edina82 
9.akelaf 
10.Tavimanna 

Copyright ©2006-2008 Virtualcom Bt. - www.virtualcom.hu Felhasználási feltételek Adatvédelmi nyilatkozat Média Ajánlat ViP-CMS - A Sokszínű Tartalomkezelő Rendszer